Vorige week kreeg stagiair Zakaria de kans om onze straathoekwerkers te bezoeken en een rondleiding te krijgen in de Maritiemwijk te Molenbeek. Deze week ging hij langs in de Kuregemwijk in Anderlecht, niet zo ver daarvandaan, waar hij meer te weten wou komen over de vrijwilligerswerking. Hieronder zijn verslag.

Vrijwilliger zijn is volgens mij de definitie van vrije wil. Een vrijwilliger kiest ervoor om vrijwillig zich in te zetten vanuit zijn of haar eigen motivatie. Dat is een bewijs van inzet en intrinsieke waarde die ze hebben voor hun dagelijkse acties zoals het begeleiden van jongeren. Dit doen ze niet enkel met jongeren, maar ook met de straathoekwerkers, met wie ze activiteiten organiseren. Ze staan in het werkveld, waar alles gebeurt en helpen hen bij het structureren van de omgeving.

Vrijwilliger zijn is een overtuiging die je waarmaakt. De overtuiging dat iedereen een handje kan geven aan zijn of haar naasten, aan wie het nodig zou hebben. De overtuiging dat elk persoon waardevol is, een talent heeft die om niks anders vraagt dan ontdekt te worden. De overtuiging dat iedereen de plaats kan krijgen om te zijn wie hij of zij wil zijn, en dat er altijd een luisterend oor beschikbaar is waar je jezelf kunt uiten.

Zo zijn er in Kuregem een aantal vrijwilligers die volledig autonoom en autodidactisch functioneren. Ze krijgen de volledige vrijheid om hun activiteiten op poten te zetten en om de middelen daarvoor te verzamelen. Iedereen kan en mag zich uiten, en staat in voor het verbeteren van de wijk in het algemeen.

Vrijwilligers proberen dan ook om jongeren te laten bijdragen tot het organiseren van activiteiten. Hebben ze een bepaalde voorkeur, dan gaan de vrijwilligers de activiteit organiseren waar de jongeren zin in hebben. Daarnaast proberen ze ook een vriendschapsband op te bouwen met die jongeren, en ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien dat dat gelukt is. Een hechte band is ontstaan tussen vrijwilligers, jongeren en straathoekwerkers. Een ander voorbeeld is dat ze ook die jongeren begeleiden met huiswerk en andere school- of alledaagse zaken.

Dat is een ongelofelijk mooi gedeelte van het werk, dat we de middelen meer en meer inzetten om jongeren aan het woord te laten en initiatief laten nemen. Niet enkel ik heb deze waarneming gedaan, maar ook een inwoner van Kuregem waarmee ik heb gesproken.

Ik zou willen afsluiten met een grote bedanking voor deze jongeren die zich elke dag inzetten om een betere buurt en betere omgeving te bieden aan hun naasten, en met een quote van een wijze inwoner:

“Als jouw dromen en doelen jou niet bang maken, dan zijn ze niet groot genoeg.”

Artikel geschreven door Zakaria Benali (29/03/2021)

Als jouw dromen en doelen jou niet bang maken, dan zijn ze niet groot genoeg.

coronavrijwilligers