CVO COOVI opleiding grootkeuken

Koken voor grote groepen!

Dagelijks in team maaltijden klaarmaken voor grote groepen geeft je een kick. Je wil graag koken in een grootkeuken: voor leerlingen van een school, bewoners van een rusthuis of patiënten in een ziekenhuis. In de opleiding grootkeuken leer je ook technieken toonbankbediening en dieetleer. Als je de smaak echt te pakken hebt, kan je na je opleiding tot grootkeukenhulpkok ook nog de opleiding tot grootkeukenkok volgen. Het blijft overigens niet enkel bij de theorie. Er staan werkplekleren en een stage van vier weken op het programma.
Heb je alle modules die je wil volgen afgewerkt? Dan ben je klaar om een job te zoeken.

Wat kan je verwachten?

Deze opleiding grootkeuken(hulp)kok is een samenwerking tussen JES Brussels en CVO COOVI. JES Brussels informeert, selecteert en coacht je tijdens en na de opleiding. CVO COOVI organiseert de opleiding

Je weet wat je wil: werken in een grootkeuken. CVO COOVI biedt jou een opleiding grootkeukenhulpkok en opleiding grootkeukenkok. Tijdens deze opleiding word je voorbereid op het werk in een grootkeuken in een ziekenhuis, school of een bedrijfskeuken. Je doet een stage. En klaar is kees: je kan gaan werken.

Onze coach is er tijdens de opleiding en na de opleiding zes maanden lang om je een duwtje in de rug te geven waar nodig. Om deze opleiding te volgen moet je minstens een 1.2 Nederlands behaald hebben. Je moet slagen voor een motivatiescreening en een technische screening voor je kan starten. 

Je start met de opleiding grootkeukenhulpkok. Als je slaagt kan je nadien de opleiding grootkeukenkok volgen of onmiddellijk op zoek gaan naar werk

Gedaan met stilzitten.


Het programma: grootkeukenhulpkok

Tijdens deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Je volgt de volgende modules:

  • Basis keuken: Voorbereiden groenten en fruit, afwegen en klaarzetten ingrediënten en de sector leren kennen.
  • Initiatie warme keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken, maken van warme basissauzen en warme basissoepen.
  • Koude keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte , toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken, maken van koude basissauzen en koude basissoepen.
  • Dagschotels met vlees en gevogelte: Het voorbereiden van groenten, fruit, vlees en gevogelte, het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte, het versnijden en schikken na de bereiding, het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte, het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte.
  • Nagerechten: Het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak, het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken.
  • Initiatie grootkeukenbereidingen: Toepassen van bereidingstechnieken in een grootkeuken, toepassen van deze bereidingstechnieken op eenvoudige recepten, schikken enaanvullen van een toonbank in een grootkeukenrestaurant zowel voor profit- als non-profitorganisaties, ontwikkelen van sociale en communicatieve vaardigheden, kennis van de keukenapparatuur, klanten bedienen in een grootkeukenrestaurant.

En ook nog…

  • Taal: We helpen je met Nederlands. Een extra troef op je cv.
  • Stage: Je doet 4 weken stage. Je volgt het uurrooster van de stageplaats. Je draait tijdens je opleiding dus al echt mee op de werkvloer. 
  • Solliciteren:Je krijgt sollicitatietraining. Je leert jezelf verkopen. 
  • Nadien: We helpen je zoeken naar een job. We laten je niet zomaar los.

Dit kan je na je opleiding grootkeukenhulpkok:

  • Je kan veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken.
  • Je kan lokalen en grootkeukenmaterialen onderhouden.
  • Je hebt een beeld van de sector.
  • Je kan basisbereidingen klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding warme maaltijden klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding koude maaltijden klaarmaken.
  • Je kan maaltijden met vlees en gevogelte bereiden.
  • Je kan maaltijden met vis bereiden.
  • Je kan onder begeleiding grootkeukengerechten bereiden.
  • Je kan onder begeleiding de dienst aan de toonbank in een grootkeuken verzorgen.
  • Je kan de klanten bedienen.

Het programma: grootkeukenkok

Als kok zorg je voor het opstellen van het menu, een evenwichtige samenstelling van de gerechten en voor de bereiding en controle van de gerechten

Je volgt de volgende modules:

  • Warme keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken, maken van warme basissauzen en warme basissoepen.
  • Koude keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken, maken van koude basissauzen en koude basissoepen.
  • Vlees- en gevogeltegerechten: het voorbereiden van groenten, fruit, vlees en gevogelte, het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte, het versnijden en schikken na de bereiding, het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte, het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte.
  • Visgerechten: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken, maken van koude basissauzen en koude basissoepen.
  • Nagerechten: Het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak, het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken.
  • Grootkeuken: Werken met verschillende distributiesystemen in de gemeenschapsrestauratie, bereiden van groot assortiment aan gerechten, gerechten aanpassen aan de wens van de klant, inspelen op trends in de gemeenschapsrestauratie, toepassen productieplan, garanderen veiligheid en traceerbaarheid van de producten, keuken hygiënisch houden.
  • Dieetmaaltijden: Opmaak van specifieke menu’s in samenspraak met een diëtist(e), verwerven inzicht in diverse keukentechnologieën en toepassen specifieke bereidingstechnieken, kenmerken van dieetproducten en toepassen kennis.

En ook nog…

  • Taal: We helpen je met Nederlands. Een extra troef op je cv. 
  • Stage: Je doet 4 weken stage. Je volgt het uurrooster van de stageplaats. Je draait tijdens je opleiding dus al echt mee op de werkvloer. 
  • Solliciteren: Je krijgt sollicitatietraining. Je leert jezelf verkopen. 
  • Nadien: We helpen je zoeken naar een job. We laten je niet zomaar los.

Dit kan je na je opleiding grootkeukenkok:

  • Je kan veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken.
  • Je kan lokalen en grootkeukenmaterialen onderhouden.
  • Je hebt een beeld van de sector.
  • Je kan basisbereidingen klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding warme maaltijden klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding koude maaltijden klaarmaken.
  • Je kan maaltijden met vlees en gevogelte bereiden.
  • Je kan maaltijden met vis bereiden.
  • Je kan onder begeleiding grootkeukengerechten bereiden.
  • Je kan onder begeleiding de dienst aan de toonbank in een grootkeuken verzorgen.
  • Je kan de klanten bedienen.
  • Je kan dieetmaaltijden bereiden.

Om bij CVO COOVI te starten moet je slagen voor een screening.

Onze voorwaarden

  • Je bent werkzoekende. Je studeert niet meer en je werkt niet. Je bent inschrijfbaar bij Actiris of VDAB.
  • Er is geen leeftijdslimiet voor deze opleiding. Je moet wel minimum 18 jaar oud zijn.
  • Je woont in Brussel of Vlaanderen.
  • Je kan voltijds aanwezig zijn tijdens de opleiding (maandag tot vrijdag). Je volgt géén andere opleiding. Als je kinderen hebt, heb je opvang voorzien.
  • Je moet medisch geschikt zijn om de opleiding te volgen.
  • Je slaagt voor de screening om te kunnen starten.
  • Je hebt minstens niveau 1.2 Nederlands behaald.

Zo verloopt de selectie:

  • Infosessie bij CVO COOVI
    Alles begint met een infosessie. Daar krijg je alle informatie over de opleiding die je graag zou volgen. Nadien volgt een individueel gesprek.
  • Screening
    • We testen je motivatie
    • We testen je technische vaardigheden 
  • Start    
    Ben je geselecteerd? Je kan 2 keer per jaar aan je opleiding beginnen.
    • In februari
    • In september

Samen veranderen we je toekomst!

Na de opleiding?

Zijn je modules afgewerkt? Heb je een attest behaald? Way to go! Met je mooie CVO COOVI-attest ben je klaar om te gaan werken.


Én je staat er niet alleen voor. Een coach van JES Brussels staat zes maanden lang aan je zijde om samen met jou een job te vinden. Samen veranderen we je toekomst!

Kies voor JES Brussels en CVO COOVI!

  • De opleiding is gratis. (Joepie!) Je betaalt geen inschrijvingsgeld, kledij en materiaal is voorzien.
  • Je ontvangt een attest na elke behaalde module.

Maar ook omdat…

  • CVO COOVI een gerespecteerde school is bij werkgevers, een troef als je de arbeidsmarkt op gaat.
  • je na de opleiding niet alleen staat in je zoektocht naar werk. Ons ervaren team coacht je. Je realiseert samen je doelstellingen.
  • je de opleiding in het Nederlands volgt. Is Nederlands niet je moedertaal? Je zal merken dat je Nederlands fors zal verbeteren. Een plus wanneer je na de opleiding gaat solliciteren.

Partners

Praktisch

  • 18 weken
  • maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u30
  • Je hebt een niveau Nederlands 1.2 behaald

Contacteer mij

jamina.mertens@jes.be;