CVO Brussel opleiding restaurant

Gastronomie!

Creatief werken met verse ingrediënten is je ding! Je droomt van een job in een echt gastronomisch restaurant. Service coupé en à la carte-bestellingen schrikken je niet af.

Het blijft overigens niet enkel bij de theorie. Er staan werkplekleren en een stage van vier weken op het programma. Als je de smaak echt te pakken hebt, kan je na je opleiding tot hulpkok ook nog de opleiding tot kok volgen.

Heb je alle modules die je wil volgen afgewerkt? Dan ben je klaar om een job te zoeken.

Lekker eten is er zeker bij…

Wat kan je verwachten?

De opleiding hulpkok en kok is een samenwerking tussen JES Brussels en CVO COOVI. JES Brussels informeert, selecteert en coacht je tijdens en na de opleiding. CVO COOVI organiseert de opleidingen.

Je weet wat je wil: werken in een gastronomisch restaurant (brasserie, restaurant, hotel). Je weet ook dat je dan onregelmatige uren (service coupé) zal moeten werken. Je houdt van fijne en creatieve keuken.

CVO COOVI stoomt je tijdens deze opleiding klaar om te gaan werken. Je doet een stage. En klaar is kees: je kan gaan werken.

Onze coach is er tijdens en na de opleiding zes maanden lang om je een duwtje in de rug te geven waar nodig. Om deze opleiding te volgen moet je minstens een 1.2 Nederlands behaald hebben. Je moet slagen voor een motivatiescreening en een technische screening voor je kan starten. 

Je start met de opleiding hulpkok. Als je slaagt kan je nadien de opleiding kok volgen of onmiddellijk op zoek gaan naar werk.

Je draait tijdens de opleiding echt al mee op de werkvloer.

Het programma: hulpkok

Je volgt de volgende modules:

  • Basis keuken: Voorbereiden groenten en fruit, afwegen en klaarzetten ingrediënten en de sector leren kennen.
  • Initiatie warme keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken, maken van warme basissauzen en warme basissoepen.
  • Koude keuken: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte , toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken, maken van koude basissauzen en koude basissoepen.
  • Dagschotels met vlees en gevogelte: Het voorbereiden van groenten, fruit, vlees en gevogelte, het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte, het versnijden en schikken na de bereiding, het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte, het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte.
  • Dagschotels met vis: Het voorbereiden van groenten, fruit, vis, toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken, maken van koude basissauzen en koude basissoepen.
  • Nagerechten: Het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak, het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken.

En ook nog…

  • Taal: We helpen je met Nederlands. Een extra troef op je cv. 
  • Stage: Je doet 4 weken stage. Je volgt het uurrooster van de stageplaats. Je draait tijdens je opleiding dus al echt mee op de werkvloer. 
  • Solliciteren: Je krijgt sollicitatietraining. Je leert jezelf verkopen. 
  • Nadien: We helpen je zoeken naar een job. We laten je niet zomaar los.

Dit kan je na je opleiding hulpkok:

  • Je kan veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken.
  • Je kan lokalen en grootkeukenmaterialen onderhouden.
  • Je hebt een beeld van de sector.
  • Je kan onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren.
  • Je kan basisbereidingen klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding warme maaltijden klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding koude maaltijden klaarmaken.
  • Je kan maaltijden met vlees en gevogelte bereiden.
  • Je kan maaltijden met vis bereiden.
  • Je kan onder begeleiding nagerechten bereiden.

Het programma: kok

Tijdens de opleiding kok leer je ook zaaltechnieken. De focus ligt op zelfstandig werken. Als kok zorg je voor het opstellen van het menu, een evenwichtige samenstelling van de gerechten en voor de bereiding en controle van de gerechten.

Je volgt de volgende modules:

  • Basis zaal: Voorbereiden en klaarzetten van een zaal, een beeld krijgen van de sector en zijn verschillende mogelijkheden.
  • Onthaal en omgang met gasten: Verwelkomen en begeleiden van gasten, opdienen van gerechten en dranken, afruimen van de tafels, behandelen van klachten.
  • Interactie zaal/keuken: Klaarzetten van de zaal en het dienstmateriaal, lezen, aankondigen en doorgeven van een bestelbon, afhalen van gerechten uit de keuken, toepassen van draagtechnieken.
  • Basis keuken: Voorbereiden van groenten en fruit, afwegen en klaarzetten van ingrediënten, een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden.
  • Initiatie warme keuken: Voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire, warme basisbereidingstechnieken, bereiden van warme basissauzen, bereiden van warme basissoepen.
  • Initiatie koude keuken: Voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte, toepassen van elementaire, koude basisbereidingstechnieken, bereiden van koude basissauzen, bereiden van koude basissoepen.
  • Dagschotels met vlees en gevogelte Voorbereiden van groenten en fruit, vlees en gevogelte, uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte, versnijden en schikken na de bereiding, bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte, bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte.
  • Nagerechten: Het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak, het toepassen van decoratie- en dresseertechnieken.
  • Visgerechten: Zelfstandig leren werken, uitvoeren van bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren, bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren, bereiden van soepen op basis van vis, schaal- en schelpdieren.
  • Vleesgerechten: Zelfstandig leren werken, uitvoeren van bereidingen met vlees, gevogelte en wild, bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vlees, gevogelte en wild, bereiden van soepen op basis van vlees, gevogelte en wild.
  • Streekgerechten: Zelfstandig leren werken, uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekgerechten, uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekproducten.
  • Dienst aan de kaart/keuken Zelfstandig leren werken, toepassen van verschillende bereidingstechnieken op een breed gamma van gerechten, werken aan de kaart in de keuken.

En ook nog…

  • Taal: We helpen je met Nederlands. Een extra troef op je cv. 
  • Stage: Je doet 4 weken stage. Je volgt het uurrooster van de stageplaats. Je draait tijdens je opleiding dus al echt mee op de werkvloer. 
  • Solliciteren: Je krijgt sollicitatietraining. Je leert jezelf verkopen. 
  • Nadien: We helpen je zoeken naar een job. We laten je niet zomaar los.

Dit kan je na je opleiding kok:

  • Je kan veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken.
  • Je kan lokalen en zaal- en keukenmaterialen onderhouden.
  • Je hebt een beeld van de sector.
  • Je kan basisbereidingen klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren.
  • Je kan onder begeleiding warme maaltijden klaarmaken.
  • Je kan onder begeleiding koude maaltijden klaarmaken.
  • Je kan maaltijden met vlees en gevogelte, vis bereiden.
  • Je kan nagerechten en streekgerechten bereiden.
  • Je kan aan de kaart werken.
  • Je kan onder begeleiding een zaal klaarzetten.
  • Je kan onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen.
  • Je kan onder begeleiding gasten bedienen.
  • Je kan onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren.

Onze voorwaarden

  • Je bent werkzoekende. Je studeert niet meer en je werkt niet. Je bent inschrijfbaar bij Actiris of VDAB.
  • Er is geen leeftijdslimiet voor deze opleidingen. Je moet wel minimum 18 jaar oud zijn.
  • Je woont in Brussel of Vlaanderen.
  • Je kan werken volgens het systeem van service coupé.
  • Je kan voltijds aanwezig zijn tijdens de opleiding (maandag tot vrijdag). Je volgt géén andere opleiding. Als je kinderen hebt, heb je opvang voorzien.
  • Je moet medisch geschikt zijn om de opleiding te volgen.
  • Je slaagt voor de screening om te kunnen starten.
  • Je hebt minstens niveau 1.2 Nederlands behaald.

Zo verloopt de selectie

  • Infosessie bij CVO COOVI
    Alles begint met een infosessie. Daar krijg je alle informatie over de opleiding die je graag zou volgen. Nadien volgt een individueel gesprek.
  • Screening
    • We testen je motivatie.
    • We testen je technische vaardigheden. 
  • Start    
    Ben je geselecteerd? Je kan 2 keer per jaar aan je opleiding beginnen.
    • In februari
    • In september

Samen veranderen we je toekomst!

Na de opleiding?

Zijn je modules afgewerkt? Heb je een attest behaald? Way to go! Met je mooie CVO COOVI-attest ben je klaar om te gaan werken.

Én je staat er niet alleen voor. Een coach van JES Brussels staat zes maanden lang aan je zijde om samen met jou een job te vinden. Samen veranderen we je toekomst!

Kies voor JES Brussels en CVO COOVI!

  • De opleiding is gratis. (Joepie!) Je betaalt geen inschrijvingsgeld, kledij en materiaal is voorzien.
  • Je ontvangt een attest na elke behaalde module.

Maar ook omdat…

  • CVO COOVI een gerespecteerde school is bij werkgevers, een troef als je de arbeidsmarkt op gaat.
  • je na de opleiding niet alleen staat in je zoektocht naar werk. Ons ervaren team coacht je. Je realiseert samen je doelstellingen.
  • je de opleiding in het Nederlands volgt. Is Nederlands niet je moedertaal? Je zal merken dat je Nederlands fors zal verbeteren. Een plus wanneer je na de opleiding gaat solliciteren.

Partners

Praktisch

  • 18 weken
  • maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u30
  • Je hebt een niveau Nederlands 1.2 behaald

Contacteer mij

jamina.mertens@jes.be;