Zakaria Benali, stagiar en vrijwilliger bij JES, ging op op bezoek in de Maritiemwijk. Hij vraagt zich af hoe straathoekwerkers hun werk kunnen doen in tijden van corona. Hieronder zijn verslag.
Vandaag bracht ik een bezoek aan de Maritiemwijk, waar ik in gesprek ging met de straathoekwerkers van JES. Ik wou te weten komen hoe zij hun werk konden verder zetten in tijden van corona. Salim, een straathoekwerker die actief is op Maritiem, heeft me een rondleiding gegeven binnen de wijk en alles uitgelegd.
Maritiem is een wijk in de Brusselse gemeente Molenbeek. Jammer genoeg heeft het niet altijd een goed imago gehad binnen de bevolking, omwille van zowel recente als minder recente gebeurtenissen die heel onze hoofdstad hebben geraakt. Gelukkig zien we vandaag de dag meer acties die het beeld van de wijk en de gemeente in het algemeen verbeteren, en om een beter perspectief te bieden aan jongeren. Onder meer dankzij het werk van de straathoekwerkers. En dat is iets dat ik zelf heb waargenomen gedurende mijn rondleiding.
De laatste jaren zijn er binnen de Maritiemwijk veel veranderingen opgetreden in voorzieningen voor jongeren. Dit werd mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers en straathoekwerkers van JES die zich daar inzetten om een betere omgeving te bieden aan die jongeren.
Zo zijn er nieuwe infrastructuren gekomen om sport toegankelijker te maken: een pull-up bar, een zaal waar jongeren kan boksen (met verschillend boksmateriaal: punching bag, bokshandschoenen, …). Jongeren kunnen er ook terecht om capoeira of danslessen te volgen. Er is ook een lokaal met daarin een keuken waar de jongeren van Maritiem kunnen leren koken en lekkere koekjes maken. Er staat ook een Playstation ter beschikking om speeltoernooien te houden met elkaar. Je zal jou zeker niet vervelen in het Maritiem park.
Daarnaast organiseren de vrijwilligers ook activiteiten om wijkjongeren bezig te houden en hun omgeving op een andere manier te leren waarnemen. Uiteraard is het de laatste tijd moeilijker om alle jongeren te bereiken omwille van het coronavirus. Het feit dat kinderen van meer dan 12 jaar niet meer samen mogen komen brengt zeker een moeilijke tijd met zich mee.
Intussen beginnen we het licht aan het einde van de tunnel te zien. Hopelijk is dit allemaal snel voorbij en kunnen we rekenen op nog meer aanwezigheid van jongeren op activiteiten waarvoor straathoekwerkers en vrijwilligers zo hard op hebben gewerkt.
Artikel geschreven door Zakaria Benali (18/03/2021)
Door het coronavirus kunnen we veel minder contact maken met de jongeren, maar het licht wordt zichtbaar aan het einde van de tunnel.”