De zaalvoetbalclub ondersteunt Anderlechtse jongeren dankzij zijn gepassioneerde vrijwilligers.
Aanmoediging, solidariteit en coaching vormen de rode draad in het sociaal project Fun Anderlecht.

Onze straathoekwerker Brahim Lhichou geeft ons een blik achter de schermen bij Fun Anderlecht. De structuur en  omkadering die de vrijwilligers bieden, vormen een ideale basis voor dit succesvol verhaal.

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?

“Redouane, een vrijwilliger die aan de basis ligt van Fun Anderlecht, kwam naar me toe met de wens om een groot project op te starten, namelijk een voetbalploeg! Dat idee introduceerden we bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die ons een budget gaf van €1500 – €2000 in het kader van zijn oproep ‘À Fonds’. Hiermee startten we Fun Anderlecht op.”

Hoe zetten vrijwilligers zich hiervoor in?

“Dat gebeurt op natuurlijke wijze. We hebben altijd veel vrijwilligers die bijspringen voor onze activiteiten en projecten. Wanneer iemand een bepaald project wil opstarten, geeft JES omkadering en financiële hulp (in de mate van het mogelijke). Toch is het de vrijwilliger zelf die zich 100% zal inzetten voor zijn/haar project op vlak van  administratie, activiteiten enz… Zo is er bovendien een grotere kans op succes!”

Wat zijn volgens jou en de coach de groeivooruitzichten voor de ploeg?

“De coach van de eerste ploeg was voordien de coach van de Franse nationale zaalvoetbalploeg, namelijk Gaby Ouanane. Hij is dus zeker iemand met een sterke referentie. Hij gaat ook gemakkelijk om met de jongeren en spreekt dezelfde ‘taal’ als zij. Daarnaast geeft hij een sterke structuur aan de ploeg, wat precies is wat we nodig hadden. Dus we zijn ervan overtuigd dat de ploeg gunstig zal evolueren.”

“We hebben twee doelstellingen: enerzijds willen we professionaliseren met de eerste ploegen van de jongens en de meisjes. Ons uniek imago, dat alle ‘quartiers’ van Anderlecht vertegenwoordigt, willen we verder ontwikkelen.”

“Anderzijds zullen we met de andere ploegen (U21 enz.) eerder een sociale doelstelling nastreven met een grote vrijwilligerswerking en een sterke omkadering.”

We willen professionaliseren met de eerste ploegen van de jongens en de meisjes. Ons uniek imago, dat alle ‘quartiers’ van Anderlecht vertegenwoordigt, willen we verder ontwikkelen.

Daar waar ze eerst geen specifieke kennis, ervaring of vaardigheden hadden en nu op het veld een natuurtalent geworden zijn, is een succes. Dat is de ‘éssence’.

Hoe activeer je vrijwilligers volgens jou? En wat mag je zeker NIET doen?

“In de toekomst willen we dat de jongeren van de eerste ploeg en de jongeren van U21 het initiatief nemen om als vrijwilligers de kleintjes te coachen in dezelfde filosofie die we hanteerden bij Caravana. Hierbij coachen de ouderen de jongeren, nadien coachen deze jongeren de volgende generatie enzovoort. Zo ontstaat een keten van solidariteit die zichzelf steeds verder zet.”

“Wat je zeker niet mag doen is zaken opleggen. De bedoeling is om samen te werken. Dat is wat ik onthoud van de geslaagde vrijwilligersprojecten. Het is niet MIJN project maar ONS project. Wat kunnen we SAMEN doen? Kijk dit is nu jouw groep, jouw verantwoordelijkheid, jouw project. Wat denk je dat er moet gebeuren? Ga maar aan de slag!”

Hoe motiveer jij de vrijwilligers? En hoe motiveren zij jou?

“Ik ‘valoriseer’ hen, breng hen waarde en sterkte en geef hen verantwoordelijkheden. Ik geef hen kansen zodat ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat is onze filosofie en het verschil met andere vzw’s die deze aanpak niet hanteren. Dat is ook wat mij motiveert bij de vrijwilligers, namelijk om hun succes te zien. Daar waar ze eerst geen specifieke kennis, ervaring of vaardigheden hadden en nu op het veld een natuurtalent geworden zijn, is een succes te noemen en dat maakt me gelukkig. Dat is de ‘éssence’ van onze motor.”

Fun Anderlecht wordt ondersteund door JES, RSCA, Joma Sport België en 1070 Anderlecht.

Het interview werd afgenomen door Duchka Walraet (maart 2022).
Eindredactie: Lori Demir.