JES en SAAMO openden op 7 oktober samen een nieuwe locatie in Kuregem op de Circularium-site.

JES en SAAMO hebben permanente plek in Kuregem voor uitwisseling en ontmoeting

De straathoekwerkers van JES Brussels en buurtopbouwerk SAAMO hebben hun gloednieuwe locatie in de Heyvaertstraat in de wijk Kuregem ingehuldigd. Twee modulaire bouwunits worden er gebruikt als plekken voor uitwisseling en ontmoeting. “Het is héél belangrijk dat we hier een permanente plek hebben.”, vertelt Hanne Stevens, coördinator van het straathoekwerkteam.

De JES-jongeren en vrijwilligers bouwden in hetzelfde modulair bouwunitmodel van SAAMO de JES-box. Het is een mooi voorbeeld van onze manier van werken: vertrekkend vanuit de sterktes en competenties van jongeren, participatief en emanciperend. JES straathoekwerk is al bijna 30 jaar actief in onder meer Kuregem, Anneessens en Molenbeek. Met de nieuwe antenne zetten de straathoekwerkers en jobcoaches de deuren open voor jongeren uit de buurt door in te zetten op individuele begeleiding, groepstrajecten, vrijwilligerswerk.

“Jongeren hebben een plek nodig om zich te ontplooien en die hebben ze hier nooit gehad. De voorbije jaren stond er wel een caravan waar we de jongeren konden ontvangen, maar die was beperkt in ruimte. In deze unit van twee verdiepingen kunnen we wel activiteiten opzetten en experimenteren.”

“Op de eerste verdieping hebben we onze bureaus geïnstalleerd, op de benedenverdieping is er dan weer een polyvalente ruimte. De jongeren van de wijk kunnen in die ruimte mee activiteiten organiseren. Dat kunnen filmavonden en sportactiviteiten zijn, maar zij kunnen er ook activiteiten organiseren voor de jongere inwoners van de wijk.”

Straathoekwerkers Brahim, Salim en Mieke en jobcoach Lorenzo geven samen met jongeren invulling aan de plek. “Het is belangrijk dat je eerlijk bent met de jongeren uit deze wijk. Als je dat doet, win je hun vertrouwen en zie je dat ze tot veel in staat zijn. Tijdens de coronaperiode zagen we bijvoorbeeld dat zij de eersten waren om anderen te helpen.”, zegt Brahim Lhichou.

Momenteel is er op de benedenverdieping van het gebouw een tentoonstelling van de tekeningen van Mehdi Bouda te zien. In 2019 werd de toen 17-jarige jongeman gegrepen door een politiewagen. Hij overleefde het ongeval niet. “Ook daarvoor dient deze ruimte. Eindelijk hebben we plek om zo’n initiatieven te organiseren”, besluit Brahim.

Fijn dat we de JES-caravan kunnen inruilen voor een kwalitatievere ruimte waarin jongeren en straathoekwerkers elkaar ontmoeten. Dit project zal niet alle kopzorgen van de jongeren wegnemen, maar wel ruimte bieden om zichzelf te leren kennen en hun dromen om te vormen in concrete plannen.

VGC-collegelid bevoegd voor Jeugd Pascal Smet

Het is héél belangrijk dat we hier een permanente plek hebben.

Hanne Stevens, coördinator straathoekwerk

Tekst:
Naar het interview in Het Nieuwsblad, Bruzz en eigen persbericht i.sm. SAAMO.