Op 12 maart kregen we te horen dat het land in quarantaine ging. Niet meer op café of restaurant, niet meer naar een concert of feestje, zoveel mogelijk werken van thuis uit, geen groepsbijeenkomsten… Voor de collega’s van JES, waarvan de werkingen grotendeels zijn gebaseerd op groepsgerichte activiteiten, kwam dit hard aan. Lees hieronder hoe instructeur Barbara de eerste lockdownweken beleefde.

Week 1

Ik zit in zak en as. Geen live sessies met mijn jongeren? Geen draaideuren in hotels laten draaien met onze jongeren, zoals we oh zo graag deden tijdens de bedrijfsbezoeken? In mijn kot blijven? Wat ga ik in hemelsnaam doen… Geen contact met collega’s, geen modules horeca. Dagen gaan voorbij en ik voel me in mijn appartement opgesloten als een leeuw in een kooi.
Tijdens een eerste van vele wekelijkse Zoom-calls met mijn coördinator Evy vraagt ze me of ik toch niet op de een of andere manier aan de slag wil gaan met de jongeren die zijn ingeschreven voor de oriëntatie horeca.
Enkele collega’s richten een werkgroepje ‘digitaal jeugdwerk’ op met de bedoeling om jongeren op afstand bezig te houden in hun kot. Onder de noemer JES-challenge dagen ze de jongeren uit tot een hoop opdrachten. Heel wat collega’s, waaronder ikzelf, doen vlijtig mee.

Week 2

Ik ben aan het idee van een lockdown beginnen wennen. Ik kan wat meer tijd doorbrengen met mijn gezin, ik moet niet om 6u opstaan én ik krijg eindelijk tijd om activiteiten en projecten uit te werken waar ik vorig jaar geen tijd voor had! Ik heb 2 A4’tjes volgeschreven met to-do’s voor de toekomst. Mij gaan ze niet horen klagen dat er geen werk is!
Mijn nieuwe naaste collega Sarah start deze week op; en dat allemaal online! Heel spannend en ergens ook heel gek om kennis te maken via Zoom. Gelukkig is ze heel stressbestendig en kan ze het hoofd koel houden. Bij het proberen uitleggen van onze werking, ga ik alle kanten uit. Waar moet ik beginnen? Er is zoveel te vertellen!
Ondertussen neemt collega Kim het voortouw in handen en organiseert via Zoom enkele teamactiviteiten om de spirit hoog te houden. Ik kijk ernaar uit om iets ontspannend te doen.

Ook de JES-challenges gaan door. Ik waag me aan de verschillende opdrachten. Met behulp van mijn dochters maak ik mijn eerste TikTok-filmpje en het is nog gelukt ook! Weer iets nieuws geleerd.

Met behulp van mijn dochters maak ik mijn eerste TikTok-filmpje en het is nog gelukt ook! Weer iets nieuws geleerd.

We vinden het heel fijn om te doen. De jongeren verwachten ons echt, staan ervoor open om dingen te doen…

Week 3

De eerste online teamactiviteiten zijn een succes: ochtendgymnastiek! Dat doet deugd.
Tijdens mijn wekelijkse Zoom-call met Evy zeg ik: “Evy, we laten de jongeren die ingeschreven waren niet in de steek. We gaan iets uittesten… Iets digitaals. Dat moet lukken. Denk ik…”
Ik heb Sarah warm proberen maken om de oriëntatie digitaal op te starten, ze is enthousiast. Het is dus beslist. We gaan ervoor. Even denk ik nog: “Wat heb ik nu gedaan? Hoe zot is dit?” Maar zo gezegd, zo gedaan. We bellen de jongeren op, krijgen ondersteuning van andere collega’s, maken een planning op… en beginnen onszelf te filmen.
In het eerste filmpje stellen we onszelf natuurlijk voor. Een beetje onwennig om jezelf zo te filmen. Collega Siemon springt op de boot en met zijn digitale skills helpt hij ons om het filmpje in elkaar te steken. Wat een energie! Nu is er geen weg meer terug. Volgende maandag gaat de online oriëntatie horeca van start.
Ook hier thuis zijn ze helemaal mee met het verhaal. Mijn man helpt me met de set-up: we verschuiven kasten, ruimen de keuken op en de strijkplank wordt een staander voor de camera. Ik schaf mezelf een selfiestick aan in de Colruyt en ik verklaar mezelf voor gek. (Vele collega’s waarschijnlijk ook). Zowel Sarah als ikzelf doen zondagavond geen oog dicht van de zenuwen.

Week 4

Maandag. Het is zover. De online oriëntatie horeca gaat van start. Met de jongeren hebben we een groepje opgericht op WhatsApp om met elkaar te communiceren. We werken met verschillende digitale capsules. Om 11 uur zwiert de eerste digitale capsule de groep binnen. Zo brengen we de online oriëntatie horeca door: elke ochtend van 11u tot 12u animeren Sarah en ikzelf de jongeren via WhatsApp met onze rode lippenstift op. Samen ontdekken we de horecasector op een virtuele manier. Hoe zot is dit?!

Links naar enkele filmpjes:
Kapsule intro
K1apsule 1 – Kennismaking
Kapsule 2 – Horeca
Oriëntatie horeca – jargon & termen

Niet alles loopt van een leien dakje. De jongeren zijn nog wat schuchter en wij zijn nog volop zoekende naar de juiste techniek om op deze manier een groep te animeren. Sarah en ik proberen positief te blijven bij onze feedback en evaluatie achteraf. Tegen elkaar zeiden we dat het tamelijk goed ging, maar in ons achterhoofd weten we allebei dat het beter kan. Collega’s ondersteunen ons waar nodig. Firas helpt me met IT-problemen, Duchka test alle mogelijke vormen van contact met jongeren om administratie in orde te brengen…
Het filmen gaat door. Mijn familie en die van Sarah filmen ons dagelijks vanuit onze living, slaapkamer, keuken, terwijl we tonen hoe je mayonaise maakt, bedden opmaakt, tafels dekt, borden draagt, enzovoort. Siemon gaat tot in de late uurtjes door om de filmpjes te monteren. ’s Nachts kijk ik meermaals op mijn gsm om te kijken of hij het filmpje al heeft doorgestuurd voor de dag erna.
’s Ochtends doe ik meteen 2 dingen: op het knopje van de koffiemachine duwen en kijken of Siemon de gemonteerde filmpjes heeft doorgestuurd. Zalige manier om wakker te worden!

Week 5

Tijdens de digitale oriëntatie proberen we verschillende methodes uit: smileys, GIF’s, tekst, video, voicemessage… En soms lopen we tegen de lamp. Onze jongeren zijn het soms moe om binnen te zitten, hebben problemen met WiFi of hun telefoon, horen veel lawaai in hun buurt, hebben kinderen thuis…
Toch krijgen we meer respons: jongeren beginnen foto’s te nemen van hun gedekte tafel, durven zichzelf voorstellen voor de camera, tonen hun sportsessies of hun zelfgemaakte mayonaise… Iets waar we zelf niet bij stil stonden, komt tot uiting: we kijken bij hen binnen. De jongeren laten ons zien hoe ze leven, me wie ze de lockdown uitzitten, enzovoort.

De digitale capsules beginnen er fantastisch uit te zien, mede dankzij Siemon die tot in de late uurtjes aan de filmpjes zit te sleutelen. Ze zijn van topkwaliteit en we krijgen zelfs positieve feedback van partners!
Het leven is eigenlijk nog wel oké zo in lockdown. Elke avond om 17u staat mijn gezin rond mijn computer met de boodschap dat de werkdag voorbij is. Ik krijg een aperitiefje. Op mijn balkon in het zonnetje speel ik Black Stories met collega Iebel. Ik geniet.

Week 6

Elke ochtend zit ik om 8u30 aan mijn computer in pyjama. Ik voel me zo tevreden en fier dat we het hebben gedurfd. De oriëntatie loopt goed. Om 10u30 beginnen we de jongeren uit hun bed te bellen. Om 10u50 bel ik naar Sarah om te zeggen dat ik vlug in de douche spring. Elke keer moet ze lachen wanneer ik om 11u in de WhatsApp groep zit met nat haar en rode lippenstift op.
Om de filmpjes er wat professioneler te laten uitzien, schakel ik hulp in van mijn collega’s voor wat rekwisieten. Een witte schort, echte servetten, een groene plank die mijn houten plank van thuis vervangt om brunoise te snijden van wortel… De mayonaise maken we in een echte queu de poule.

Het ganse team heeft nog steeds veel energie. De eerste Zoom-party met het team is een feit. Collega Loredana haalt mij uit mijn kot voor een wandeling in het park.

Op TV heb ik collega’s Thomas en Brahim gezien naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de politie en Adil. Ik heb me wel even afgevraagd of ik goed bezig ben. Is het “oké” dat ik zo braafjes in mijn kot zit terwijl veel collega’s in de “heat of the fire” bezig zijn?

Week 7

De vermoeidheid slaat toe. Het is een week van doorbijten en op automatische piloot verder doen. Mijn ogen en nek doen pijn. Eén dag spendeer ik in bed van waaruit ik de teamvergadering volgde. Ik hoorde of zag niets. Alles was wazig. Af en toe knikte ik eens. Niemand had iets door. (Of wel?)
Willie heeft mijn stoel van mijn bureau naar beneden gehaald en in onze auto geholpen. Nu ziet mijn living eruit als een open work space!

Verdere nieuwtjes: Het oriëntatieteam logistiek heeft ook beslist om een digitale oriëntatie op te zetten, ze nemen veel van onze tips mee. Dit wordt een knaller!
We kregen toegang tot een uitgebreidere versie van Canva waardoor we weer zijn vertrokken voor wat nieuwe grafische ontdekkingen. Siemon moet voor enkele dagen afhaken. Bij hem slaat de vermoeidheid ook toe.

Week 8

Heel wat collega’s springen in om de digitale oriëntaties mee op te vullen: Lieze geeft Nederlands, Benjamin geeft timemanagement, Hilde gaat poetsen, Lise praat over grootkeuken, Iebel over de zoektocht naar werk, Kim en Jamina zorgen voor ontspanning, Lorenzo gaat sporten (hij kan 100x pompen!), Loredana gaat joggen in het park en organiseert Franse conversatietafels… en ik kan nog blijven doorgaan.
De eerste digitale oriëntatie kwam deze week tot zijn einde en we hebben afgesloten met een virtueel knalfeest en een virtuele certificaatuitreiking. Sarah gaat de jongeren nu verder individueel begeleiden. Ik sta ervan versteld hoe snel ze met alles mee is en haar plan trekt in haar nieuwe job. De collega’s geven me echt energie! Zou COVID-19 dan toch verbindend werken? Ik begin hen toch allemaal te missen. Hoe fijn zou het zijn om hen weer allemaal in het echt te zien.
Ik mis ook de bezoeken aan bedrijven die we normaal tijdens de oriëntaties met de jongeren doen. Vooral dat gedoe met die draaideuren in de hotels. Dat mis ik het meest.

Toch krijgen we meer respons: jongeren beginnen foto’s te nemen van hun gedekte tafel, durven zichzelf voorstellen voor de camera, tonen hun sportsessies of hun zelfgemaakte mayonaise…

Lockdownleven gaat goed. De tweede oriëntatie voorbereiden, gaat easy peasy! De filmpjes zijn immers klaar, we moeten niks meer uitvinden. We zijn tevreden over onze manier van werken en noemen onszelf ondertussen specialisten in het animeren van WhatsAppgroepen!

Week9

Een weekje nagenieten van de succesvolle digitale oriëntatie. We staan al helemaal klaar om met een volgende groep aan de slag te gaan.
De weegschaal telt er 2 kilo bij.
De teamactiviteiten op ZOOM verminderen. We zijn het beu om elkaar enkel op een schermpje te zien. Lockdownmoeheid begint zich te installeren. We bellen vaker. Met de gewone telefoon.

Week 10

Lockdownleven gaat goed. De tweede oriëntatie voorbereiden, gaat easy peasy! De filmpjes zijn immers klaar, we moeten niks meer uitvinden. We zijn tevreden over onze manier van werken en noemen onszelf ondertussen specialisten in het animeren van WhatsAppgroepen! Sarah en ik vinden de tijd om in de WhatsAppgroep naar elkaar te sturen met geheime boodschappen, om de jongeren nog meer uit hun ‘virtueel kot’ te lokken.
Elke dag onze eigen stem horen wordt na een tijdje wel vervelend. Sarah en ik kunnen onszelf niet meer horen. “Hallo, mijn naam is Barbara en dit is mijn collega Sarah. In deze capsule gaan we…” Zelfs de achtergrondmuziek kennen we vanbuiten. De muziek zit in mijn oren. Ik hoor ze zelfs in mijn slaap.
Loredana is naar Halle gefietst om samen met Patrick filmpjes te maken over competenties. De oriëntatie bouw krijgt binnenkort ook een online editie! Bruggen bouwen in tijden van COVID-19… je moet het maar doen!

Week 11

Lockdownleven gaat goed. Mijn gezin en ik gaan op wandel tot bij Loredana voor een bloemetje en een babbeltje.

Week 12

Lockdownleven gaat goed. 3 kilo erbij op de weegschaal.

Week 13

We krijgen te horen dat de lockdown bijna op zijn einde komt en dat we weldra terug naar buiten mogen. Nee, ik wil niet uit mijn kot! Ik zat hier goed…

coronaopleidingen