Voetbalploeg Fun Anderlecht opgericht door o.a. onze straathoekwerker Brahim Lhichou, slaat de handen in elkaar met Royal Sporting Club Anderlecht. RSCA wil door deze samenwerking jonge Brusselaars inspireren en verbinden.
De zaalvoetbalclub ‘Fun Anderlecht’ ontstond als sociaal-sportief project in 2014 in Kuregem dankzij onze straathoekwerker Brahim, die zelf in de wijk actief is. Samen met ex-collega Vera en vrijwilliger Redouan werkten ze toe naar een sociaal doel: door middel van sport en individuele en groepscoaching jongeren versterken. De voetbalclub creëert zo een nieuwe dynamiek in de wijk. Brahim staat als straathoekwerker, die al 6 jaar bij JES werkt, in voor de begeleiding van de jonge voetballers en biedt psychologische en administratieve ondersteuning aan.
Hoe is het partnerschap met RSCA tot stand gekomen?
Brahim: “Begin dit jaar nam ik contact op met Hassan Al Hilou, oprichter van Capital vzw, met wie ik een goede band heb. Hij bracht me in contact met David Steegen, de perschef van RSCA. We konden goed opschieten, hadden een gemeenschappelijke visie en besloten om een partnerschap aan te gaan.”
Wat houdt het partnerschap in?
Brahim: “RSCA gaat ons ondersteunen met de nodige uitrustingen, coaching en opleiding. Zij geloven ook dat je via sociale-sportieve praktijken, in dit geval voetbal, jongeren kan versterken en vertrouwen kan geven. Voetbal zorgt voor verbinding en geeft jongeren een boost en vertrouwen. Kijk maar bijvoorbeeld naar een van onze jongens uit de wijk Anouar Ait El Hadj die er volledig voor gaat.”
Met de voetbalploeg hebben we een gevoel van trots en samenhorigheid gecreëerd in de gemeenschap. Jongeren zien zich vertegenwoordigd in iets positiefs.
Hoeveel jongeren bereik je met Fun Anderlecht?
Brahim: “Met de spelers en het personeel samen, is Fun Anderlecht een club van 30 mensen tussen de 16 en 30 jaar oud. Onze futsalploeg bestaat uitsluitend uit inwoners van de wijken in Anderlecht.”
Wat is de toegevoegde waarde voor jongeren?
Brahim: “Met de voetbalploeg hebben we een gevoel van trots en samenhorigheid gecreëerd in de gemeenschap. Jongeren zien zich vertegenwoordigd in iets positiefs. Dat is essentieel om er blijven voor te gaan en voor de geloofwaardigheid van het project.”
Hoe zie je jouw project evolueren in de toekomst?
Brahim: “Op dit moment zijn we van plan om te structureren wat we hebben. Daarnaast willen we onze trainingen professionaliseren om een competitief team te hebben dat de hele gemeenschap van Anderlecht vertegenwoordigt. Momenteel spelen we in de 3de klasse, maar we willen naar de 2de klasse. Daarom willen we ons omringen met professionals om ons te kunnen handhaven en na te denken over het creëren van jeugdteams met een sociaal-sportieve ondersteuning.”
Fun Anderlecht wordt ondersteund door JES, RSCA, Joma Sport België en 1070 Anderlecht.
Het interview werd afgenomen door Lori Demir (november 2021).