Zakaria Benali, stagiar en vrijwilliger bij JES, ging op gesprek met enkele straathoekwerkers over de werkomstandigheden tijdens de pandemie. Hieronder zijn verslag.

Hoe ziet het werk van een straathoekwerker eruit sinds het begin van de pandemie? Dat is een vraag die ik mezelf stelde, want de naam zegt het zelf, een straathoekwerker werkt met jongeren in de wijken op straat. Ik ben dus op zoek gegaan naar antwoorden op mijn vraag. Zo heb ik met verschillende straathoekwerkers en vrijwilligers van de Maritiem- en Kuregemwijk contact gehad. Zij hebben mij wat meer verteld over hun werkomstandigheden sinds vorig jaar.

In pre-coronatijden ging dit uiterst goed. Contact met jongeren is altijd de beste manier geweest om hun ontplooiing te garanderen. Nu dat corona zich heeft genesteld in ons dagelijks leven, wordt het werk van een straathoekwerker en vrijwilliger veel moeilijker dan ervoor. Contact maken is (bijna) niet meer mogelijk en we zijn sociaal contact zelfs vreemd geworden.

Bij de eerste lockdown was dit het moeilijkst. Mensen konden niet meer gaan werken of zelfs naar buiten gaan. Het was niet mogelijk om jongeren te ontmoeten. Activiteiten organiseren via online platformen (Zoom, MS Teams…) is, in tegenstelling tot andere bepaalde beroepen, voor ons geen optie. Daarom werd het allemaal op pauze gezet.

Ondanks de druk die is ontstaan sinds de coronacrisis, hebben straathoekwerkers en vrijwilligers zich kunnen aanpassen om toch bijstand te kunnen bieden aan jongeren. Zo hebben ze zich ingezet om jongeren bij te staan in hun sociale integratie. Ze helpen om CV’s op te stellen, motivatiebrieven te schrijven en op zoek te gaan naar een job die hen boeit, op zoek te gaan naar alternatieven wanneer een activiteit niet plaats kon vinden… Op die manier zorgden ze ervoor dat jongeren nooit in de steek worden gelaten, ook in de ergste crisissituaties.

Het leven wordt niet makkelijker, maar we worden sterker met de tijd. Iedereen heeft zich stilaan een beetje kunnen aanpassen aan het nieuwe dagelijks leven. Het is nu weer mogelijk om activiteiten te organiseren met kinderen die jonger dan twaalf zijn, en er zijn minder problemen te signaleren. Laten we nu enkel hopen dat de situatie verder in de positieve zin zal evolueren, en dat iedereen sterk blijft!

Artikel geschreven door Zakaria Benali (19/03/2021)

Het leven wordt niet makkelijker, maar we komen veel sterker uit moeilijke momenten.

coronavrijwilligers