Straathoekwerker Youssef is intussen een gekend gezicht in het Brusselse. Al een aantal jaren is hij het aanspreekpunt voor jongeren en kinderen uit de buurt. Wil je iets veranderen en aanpakken in je wijk? Dan staat Youssef klaar om te luisteren en zijn schouders mee onder jouw project te zetten. Dat deed hij samen met collega Ahmed ook met het sportparcours in Vijf Blokken. Kom alles te weten over het project!
Je draait al een lange tijd mee binnen de Brusselse jeugdwerksector. Hoe ben je er terecht gekomen?
Youssef: “Al van jongs af aan had ik verschillende studentenjobs in de sociale sector: animator, voetbaltrainer, gyminstructeur … Daarna startte ik met de leerkrachtenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Maar het leven besliste er anders over, ik stopte met studeren en zocht andere horizonten op. Van 2009 tot 2018 werkte ik voor de gemeente Anderlecht en daarna belandde ik bij JES. Ik leerde JES kennen door samenwerkingsverbanden, doordat jullie activiteiten op touw zette en ik zorgde voor de toeleiding van jongeren. Langzaamaan kwam ik in aanraking met de JES-filosofie (o.a. geïntegreerde aanpak, focus op competenties, participatief, vindplaatsgericht en beleidsgericht werken) en apprecieerde ik die meer en meer.”
Hoe zie je die filosofie terugkomen binnen jouw job als straathoekwerker?
“Een straathoekwerker werkt op alle aspecten die in iemand z’n leven aan bod komen zoals vertrouwen, relaties, problemen thuis, schoolmoeheid … We werken evengoed rond alle grondrechten zoals sociale en economische rechten, onderwijs, huisvesting, politieke rechten … We werken vanuit vertrouwen, en in de relatie tussen jongeren en straathoekwerkers is alles bespreekbaar. Daarnaast werken we ook geïntegreerd en kijken we steeds naar het potentieel van jongeren.”
Waar haal je voldoening uit? En wat loopt er moeilijker?
“Ik haal plezier uit evolutie van jongeren en het traject dat ze afleggen. Als er bijvoorbeeld een jongere bij jou komt die geen werk, geen onderdak, echt niets heeft en na 3 à 4 maanden weet je dat er terug perspectief is door een job en een thuis. Dat geeft mij voldoening en waardering, zowel als persoon als binnen mijn functie.”
“De moeilijkheden die ik ervaar vallen vaak terug op motivatie: achter jongeren blijven zitten en ze blijven motiveren, er blijven zijn voor hen, zorgen dat ze hun projecten verder kunnen zetten, naar school blijven gaan … Het draait steeds rond motivatie en dat vraagt veel energie.”
Eén van de projecten waar je jouw schouders mee hebt ondergezet is het sportparcours in de wijk Vijf Blokken. Kan je daar iets meer over vertellen?
“Twee jaar geleden kwamen jongeren ons opzoeken met de vraag of we samen een installatie konden bouwen om te workouten. We zijn met de vraag concreet aan de slag gegaan en richtten ons tot de gemeente Brussel. We kregen nogal een vreemde boodschap terug dat er reeds een sportparcours bestond in de buurt. Je moet weten dat dit vier- à vijfhonderd meter uit de buurt lag én in een andere wijk. Laat dat nu net een gevoelig punt zijn. Daarom beslisten we om een collectief op te zetten met andere vzw’s om de krachten te bundelen en zelf een parcours uit te werken.”
“Zo ontstond RDM Jeunesse waarin we vanuit JES o.a. samenwerken met jongeren, BRAVVO, SAS, PCS, Decor Atelier, Promo Jeunes en PCS rempart des moines. Jongeren gingen zelf aan de slag, van A tot Z en bouwden met Decor Atelier het parcours. De jongeren konden zelf uittekenen wat ze voor ogen hadden en realiseerden stap per stap het parcours dat bestaat uit volgende zaken: springtouwen, gewichtheffen, roeiapparaten, verschillende bars …”
Youssef Ou-alla
- 4 jaar actief als straathoekwerker bij JES Brussels, vooral in wijken Vijf Blokken en Anneessens
- Werkte 9 jaar bij gemeente Anderlecht
Vijf Blokken is geen evidente wijk om te wonen. Er hangen nog veel vragen boven ons hoofd over de toekomst van de wijk. Maar dit project laat zien dat we er allemaal staan.
Wat maakt voor jou dat het project geslaagd is?
“Weet je wat echt zot is? Het samenbrengen van kinderen, jongeren en ouderen uit de wijk. Op het eerste zicht was dit een ware uitdaging aangezien het gaat over groepen die mekaar eigenlijk niet goed kennen en een totaal andere leefwereld hebben. We zien nu jongeren en ouderen samen sporten en zelfs de kleintjes uitleggen aan oudere mensen hoe ze de toestellen moeten gebruiken.”
“Je ziet ook dat iedereen beter zorg draagt voor de installatie omdat het vertrokken is vanuit het idee dat jongeren zelf op tafel hebben gelegd. Dat zorgt voor een goeie drive, energie en motivatie. We hebben dit samen met jongeren en partners gecreëerd. De groepsdynamiek, de cohesie en de verbinding die ontstaan is, de mix tussen verschillende groepen, daar draait het om.”
Hoe zorg je ervoor dat zo’n proces smooth verloopt? Dat is toch een hele uitdaging?
“De jongeren hadden een visie en beeld in hun hoofd. Je moet je voorstellen dat je op een grijze muur staat te kijken en dat je begint te fantaseren dat daar verschillende bars op worden gemonteerd. Het startte met de vertaalslag te maken van die beelden tijdens gesprekken. Na de negatieve reactie van de gemeente Brussel hebben Ahmed, mijn collega, en ik samengezeten met de jongeren om te peilen hoe groot hun motivatie was, hoe ver ze zich wouden engageren. Het idee van een eigen sportplek, buiten in hun wijk, leefde al een lange tijd. Dus Ahmed en ik wouden ons ook echt bewijzen naar de jongeren. Ook als we geen partners in crime hadden gevonden, hadden we alsnog doorgezet. We zijn dankbaar dat het gelukt is.”
Wat waren de grootste uitdagingen?
“Jongeren blijven motiveren blijft een uitdaging. Er zijn dus jongeren met een job, jongeren die naar school gaan, jongeren die voor hun broertje of zusje zorgen … En om ervoor te zorgen dat jongeren op regelmatige basis komen opdagen is niet eenvoudig. Maar kijk, het zijn zij wel die hun eigen idee hebben gerealiseerd en zelf de installaties hebben gebouwd met Decor Atelier!” “Daarnaast was het eenvoudiger geweest als de gemeente van bij de start mee was gegaan in ons verhaal. Anderzijds hadden we dan misschien niet de dynamiek en band kunnen bereiken tussen de verschillende bewoners uit de wijk. En net dat maakt het sterk. Want Vijf Blokken is geen evidente wijk om te wonen. Er hangen nog veel vragen boven ons hoofd over de toekomst van de wijk. Maar dit project laat zien dat we er allemaal staan.”
Tekst: Lisa De Pelsmaeker
Foto’s: Lori Demir