Oef. Ik ben er toch geraakt. Vandaag, op een druilerige stakingsdag, rijdt het openbaar vervoer niet in Brussel. Toch tref ik bij JES een nagenoeg volledige groep ZOOM-cursisten aan. ZOOM, dat is een vijf weken durende vooropleiding die je stevig voorbereidt op een kwalificerende horecaopleiding. De motivatie van jonge Brusselaars om deze vooropleiding ondanks de stakingen te volgen is dus groot, en daar wil ik meer over weten. Bedir (18) en Marie (24) vertellen waarom dat zo is.

De juiste horeca-opleiding kiezen die bij je past is niet eenvoudig. Begin er maar aan. Het aanbod aan opleidingen is enorm en je mist misschien nog wat zelfvertrouwen…

Bedir: Wat keukenervaring in restaurants heb ik al, maar ik wil nog verbeteren om op termijn professioneler aan de slag te gaan. Misschien wel al zelfstandige. Mijn horecaskills en zelfvertrouwen opkrikken is echt mijn doel. Ook al gaat het soms moeilijk, ik wil slagen en beter worden. Actiris liet me weten dat ik hiertoe bij ZOOM terecht kon. Daarom ben ik hier.

Marie: Horeca biedt mogelijkheden in vele sectoren, daarom kies ik er ook voor. Om gezondheidsredenen was ik gedwongen om een horeca-opleiding in Bergen stop te zetten. Dat was jammer, uiteraard. ZOOM heeft het voordeel een korte, maar intense opleiding te zijn. Dat maakt het voor mij sowieso toegankelijk.

Wauw, jullie hebben al een duidelijk pad voor ogen als ik het zo hoor?

Bedir knikt instemmend, maar Marie twijfelt toch: Wat ik na het behalen van mijn certificaat ga doen weet nog niet zeker, hoor. Voor welk soort job (keuken of zaalservice, nvdr.) ik kies of welke kwalificerende opleiding ik hierna wil volgen… Jobcoach Darius zal me hier nadien bij helpen.

Klopt, ZOOM-instructeurs Antony en Létitia vertelden me al dat de JES-jobcoaches de cursisten nog zes maanden verder opvolgen. Onder ons gezegd en gezwegen, zijn de instructeurs streng?

(Korte stilte omdat instructrice Létitia net voorbij wandelt)
Marie en Bedir samen: Ach, dat valt wel mee. (gelach)
Bedir: Eerlijk, ze zijn heel chill, maar streng als het moet.
Marie: Eigenlijk nemen Létitia en Antony echt de tijd als dat nodig is. Je moet weten: onze groep cursisten is vrij divers. Sommige cursisten spreken wat minder goed Frans of komen oorspronkelijk uit het buitenland. Dan stellen onze instructeurs zich geduldig op. Iedereen wordt goed ondersteund, we krijgen duidelijke tips mee.

Ook al is het niet makkelijk, ik wil slagen in de horeca. Misschien wel als zelfstandige.

Bedir, 18 jaar, heeft een duidelijk plan voor ogen.

We leren correct met mekaar praten, ook al heeft onze gesprekspartner een andere mening.

Marie, 24 jaar, vindt naast de horecatips ook gesprekstechnieken boeiend.

Dat lijkt me wel interessant, zo een diverse groep. Zorgt dat soms ook niet voor spanningen?

Bedir: Algemeen loopt het goed, maar er zijn inderdaad ook al eens spanningen geweest.
Marie: We gingen in een safe space-sessie in debat over vooroordelen, discriminatie en stigmatiseren. Dan merk je dat andere cursisten ook andere opvattingen hebben. Maar net daarom was dit interessant, want je moet dan ook correct met mekaar leren praten. Omgaan met mensen die anders denken.
Bedir: Zonder het op de spits te drijven. Op een gegeven moment hebben we de discussie ook allemaal losgelaten.

Die ervaring neem je vast ook mee in een job. Wat leerde je nog zoal?

Bedir: bij de start van de opleiding deden we een groepsdynamische oefening (om je eigen plaats binnen de groep te leren kennen, nvdr.) waarbij we aan een touw moesten slingeren. Toen ik jong was brak ik mijn arm tijdens het klimmen. Sindsdien heb ik een zekere angst voor zulke zaken. De oefening lag dus buiten mijn comfortzone, maar het is me toch gelukt. Daar vond ik mijn zelfvertrouwen terug, want ik heb m’n angst overwonnen.
Marie: ‘OP = OP’, de wekelijkse praktijkoefening in de keuken, is niet altijd even makkelijk: we maken en serveren bijvoorbeeld koekjes voor en aan ‘klanten’…

… als oefening krijg je dan ook eens een ‘lastige klant’ over de vloer en hoe je daar mee moet omgaan, natuurlijk. De mix tussen theorie en praktijk ligt jullie wel, of niet?

Marie: Klopt, deze namiddag volgen we bijvoorbeeld nog een module keukentechnieken bij Horeca Forma Bepro. We krijgen theorie, maar kunnen er ook meteen mee aan de slag. Ook de opdrachten en groepsactiviteiten zorgen ervoor dat ZOOM niet schools aanvoelt.
Bedir: Ik ga er volledig voor!

Wel, dan wens ik jullie alle succes toe in jullie verdere keuzes en loopbaan. Jullie ingesteldheid kan alvast tellen. Bedankt om me snel even mee te nemen achter de schermen, Marie en Bedir.

blog