Wist jij dat je bij Defensie terecht kan voor meer dan 1500 functies in verschillende domeinen? Van magazijnier, kok, chauffeur, logistiek medewerker tot mecanicien! Ali en François, twee Brusselse jongeren, werken bij Defensie dankzij het JES-traject dat ze vorig jaar volgden. Laat je inspireren door hun verhaal en kom langs op ons jobevent op woensdag 7 september!

Waar komt jouw interesse en ambitie om bij Defensie te werken vandaan?

Ali Rastam: “Van kinds af aan ben ik gek van water, de zee, schepen en boten … Ik wou altijd zo dicht mogelijk bij de zee zijn. Mijn vader nam me vaak mee naar de haven en we bezochten ook een schip. Sindsdien wou ik zeeman worden! Toen ik verhuisde naar België wou ik graag bij Defensie werken, maar ik had nog niet de Belgische nationaliteit. Acht jaar later was het zover, waagde ik mijn kans via jullie traject en kon ik starten bij de Marine. Mijn kinderdroom is in vervulling gegaan!”

François: “Ik wou al bij het leger gaan van toen ik klein was. Maar het kwam er nooit van. En kijk nu! Ik hou van een uitdaging en die zijn er hier genoeg (lacht). De marine is een bijzondere wereld. Je moet veel verschillende petten kunnen dragen. Het feit dat je de tijd neemt om je werk goed te doen, wordt zeer op prijs gesteld. Wat mij vooral bevalt is dat hier geen individualisme heerst, wat je in de particuliere sector wel vindt.”

Hoe ben je bij JES terecht gekomen?

Ali Rastam: “Via internet las ik over het jobevent en toen heb ik mij ingeschreven. Ik ben echt zeer gelukkig en tevreden dat ik als kandidaat door jullie werd geselecteerd. Daarna zijn we op 3-daagse gegaan in Amay op een militair domein.”

François: “Ik kende JES al door het volgen van een horecaopleiding. Ik volgde ook de stage om kennis te maken met het MIP (Militair Basis Instructie Programma, dat iedereen bij Defensie moet volgen). Toen wilde ik mijn kans wagen bij Defensie en ben ik als keukenhulp aan de slag gegaan.”

Het volgen van een 3-daagse is inderdaad een onderdeel van het traject. Hoe was dat voor jou?

Ali Rastam: “Het was een totaal nieuwe belevenis voor mij. Het was de eerste keer dat ik naar een kazerne ging. Het waren zeer actieve dagen. Op sportief vlak was het best pittig! Ik ben er op dag 1 de volle 100 % voor gegaan. Ik was zo gemotiveerd dat ik direct het onderste uit de kan heb gehaald en de tweede dag stik kapot was. Maar ik heb het hoofd hoog gehouden en doorgezet. Maar het was toch chaud. Dat is blijkbaar een typische beginnersfout. Als ik 1 tip kan geven: doseer jouw energie.

François: “Heel goed, maar tegelijkertijd heel moeilijk. Het was een goede kennismaking, je krijgt een duidelijke eerste indruk over de verschillende functies bij Defensie, de verwachtingen worden uitgelegd … De JES-jobcoach (voormalige collega Hayat) liet ons niet aan ons lot over, ze deed mee alsof ze één van de rekruten was en bleef ons van A tot Z begeleiden. Dit creëerde een grote solidariteit en maakte ons sterker als groep. Later hoorde ik dat ze in Amay behoorlijk ver kunnen gaan qua fysieke inspanning. Dus we waren op de juiste plaats om Defensie echt te leren kennen!”

Hoe ziet jouw job eruit? Kan je daar iets meer over vertellen?

Ali Rastam: “Reservisten worden ingezet waar en wanneer het nodig is. Ik heb bij de Marine al op 2 posten gewerkt: bij de logistieke dienst en de huisvesting. Bv. het regelen van een slaapplek voor militairen die voor 1 nacht aanmeren, het poetsen van de kamers enz… Maar ik wou eigenlijk een uitdagendere functie en nu ben ik actief op de kaaidienst. Dat wil zeggen dat je instaat voor het onderhoud van de basis en de kaaien. Mijn lievelingstaak is het aan- en afmeren van de schepen. Ik wil later op de brug werken, dus het is al een goede voorbereiding om alles te kunnen observeren, dat is echt een troef.”

François: “Mijn job is zeer gevarieerd, ik werk als kok op een schip. Eerst en vooral moet je je leren aanpassen aan het leven op het schip. Je bent ook voortdurend actief. Er zijn haastige momenten in de keuken wanneer alles snel moet gaan en je met veel dingen tegelijk bezig bent. Bij deze job is voorbereiding van groot belang. Elke dag is anders. Het is afwisselend, maar ook geruststellend. Je ontmoet veel mensen. Je zou kunnen denken dat het een gesloten wereld is, maar het tegendeel is waar.”

Ali Rastam

  • 27 jaar
  • Matroos bij Defensie
  • Werkt als reservist bij de Marine

Het vooroordeel dat Defensie niet van Brusselse jongeren houdt klopt niet. Maakt niet uit wat jouw afkomst is of welke religie je hebt. Iedereen is welkom. We zijn allemaal collega’s en helpen mekaar. En het is een ideale job om een carrière uit te bouwen.

Kom alles te weten over het jobevent in samenwerking met Defensie op woensdag 7 september!

Schrijf je hier in!

François

  • 30 jaar
  • Beroepsmilitair en keukenchef bij Defensie
  • Volgt opleiding tot onderofficier bij de Marine

Elke dag ziet er anders uit. Het is afwisselend, maar ook geruststellend. Je ontmoet heel veel mensen. Je zou denken dat het een gesloten wereldje is, maar het tegendeel is waar.

Kan je werken bij Defensie aanbevelen aan andere jonge Brusselaars?

Ali Rastam: “Zeker! En het vooroordeel dat Defensie niet van Brusselse jongeren houdt klopt niet. Ze kijken niet naar afkomst. Maakt niet uit wat jouw afkomst is of welke religie je hebt. Er is geen verschil. Iedereen is welkom. We zijn allemaal collega’s en helpen mekaar. En het is een ideale job om een carrière uit te bouwen.”

François: “Ja! Het is echt fijn! Nee, echt waar. Mijn werk is heel afwisselend, ik werk met verschillende mensen samen. De sfeer is hier echt cool. De Marine zorgt voor een groot familiegevoel. Voor het ogenblik ben ik echt gelukkig!”

Welke tips heb je voor jongeren die bij Defensie willen werken?

Ali Rastam: “Je moet om kunnen met autoriteit, dat moet je echt aanvaarden. Je moet gemotiveerd zijn, doorzettingsvermogen hebben, kunnen luisteren en een open ingesteldheid hebben. Je moet er ook op voorbereid zijn dat je tot het uiterste moet gaan tijdens de opleiding. Ze willen zien hoe ver je mentaal kan gaan en of je het volhoudt of niet. En dan is de groepsgeest super belangrijk! De groepsgeest zorgt ervoor dat je niet opgeeft.”

François: “Verzamel zoveel mogelijk informatie, informeer je zodat je weet waaraan je begint. Probeer mensen te ontmoeten die de job al uitvoeren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is echt nuttig om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Durf vragen stellen. Werk ook aan je fysiek. Ga lopen, train je buikspieren, doe push ups. Zorg dat je in vorm bent als je aan het traject begint. Dat helpt je al een hele eind vooruit, ook als je een administratieve job wil uitvoeren.”

Heb je nog iets toe te voegen?

Ali Rastam: “Ja, ik wil nog iets delen. Ik ben niet in België geboren en toen ik hier aankwam hebben jullie mij ontvangen, onderdak gegeven, mij geschoold en een thuis gegeven. Door bij Defensie te werken voelt het alsof ik iets kan terugdoen en ten dienste sta van de Belgische bevolking. Het is een eer om bij Defensie te werken. Ik wil ook JES bedanken, want zonder jullie was ik hier niet geraakt.”

François: “Het belangrijkste is mekaar helpen, je moet op elkaar kunnen rekenen. En dat is zeker het geval bij de marine. Ik ontdekte een verrassend open en menselijke wereld waardoor ik wil blijven doorzetten.”

Tekst: Lisa De Pelsmaeker
Interview: Lise Uten, Lori Demir, Dominic De Clercq