Soukaïna

Welke eigenschappen heeft een goede jobcoach? Wat is het verschil tussen onze individuele coaching ten opzichte van een klassieke begeleiding? Wat zijn de hoogtepunten van onze jobcoaches? Onze jobcoaches kruipen in hun pen en beantwoorden deze vragen. Meet Soukaïna.

Welke eigenschappen moet een goede jobcoach hebben?

Volgens mij moet hij of zij mensen willen helpen, empathie hebben en kunnen luisteren naar de persoon die werk zoekt om te kunnen horen wat deze persoon werkelijk wil en wenst. Soms komen er ook mensen over de vloer die nood hebben aan een gesprek en dat je naar hen luistert en als jobcoach geef ik hen dan zo goed mogelijk raad. Je moet dus zeker de tijd nemen om naar hen te luisteren want elke geval is anders en er zit telkens iemand anders voor jou. De aanpak die je bij de ene persoon gaat hanteren ga je niet altijd bij een andere werkzoekende hanteren. Zodoende is het werkelijk een benadering op maat en als jobcoach moet je je aanpassen aan elke nieuwe situatie en aan elke persoon. 

Oké, en gaat het? Vind je het fijn?

Echt wel ja want ik ben sociaal assistente van opleiding. Dus mensen helpen is echt wel wat ik graag doe, want je bent hier met een ‘reden’, met een ‘nut’ en je kan bij jezelf zeggen dat je werk op een gegeven moment vruchten zal dragen.

De aanpak die je bij de ene persoon gaat hanteren ga je niet altijd bij een andere werkzoekende hanteren. Zodoende is het werkelijk een benadering op maat en als jobcoach moet je ja aanpassen aan elke nieuwe situatie en aan elk persoon”

Wat is het verschil of de toegevoegde waarde –van onze aanpak bij JES- ten opzichte van de meer ‘klassieke’ aanpak? En jij hebt dan toch ervaring met deze ‘meer klassieke’ aanpak ?

Ik heb bij het OCMW gewerkt en waar ze meestal een louter administratieve aanpak hebben in tegenstelling met JES. Ik vind persoonlijk dat ze bij het OCMW minder tijd besteden aan de ‘gebruikers’ en er wordt veel minder naar hen geluisterd omdat de sociaal assistenten er veel te veel werk hebben. Daar waar je als jobcoach (bij JES) veel meer  tijd kan besteden aan elke persoon. Je wordt hier niet beperkt in de tijd die je neemt en dat is – mijns inziens- veel interessanter als ‘jobcoach’ bij JES en waarom ik best tevreden ben om hier te werken.

Wat is jouw grootste wow-moment of waar ben je het meest trots op doorheen je carrière als coach bij JES?

Eerlijk gezegd zijn de sterkste momenten, wanneer een werkzoekende, die ik opvolg en die ik intensief en persoonlijk begeleid , deze persoon een positief resultaat boekt. Dan ben ik zeer tevreden voor die persoon die, zelf als die niet veel hoop had bij het begin, er dan toch maar mooi in is geslaagd om een job te vinden in het gewenste werkveld. Dat motiveert me werkelijk om mijn werk verder te zetten ja !   


Mensen helpen is echt wat ik graag doe!”