Wist jij dat JES en Solucious, een toonaangevend Belgisch bedrijf in foodservice-leveringen, sinds 2021 samenwerken? Het bedrijf biedt veel opportuniteiten voor jongeren die aan de slag willen als magazijnmedewerker. Enthousiastelingen Farouk (1,5 jaar in dienst), Bogdan (3 maanden in dienst), Alpha (1,5 jaar in dienst) en Youssef (3 maanden in dienst) delen graag hun verhaal!

Het succes van deze samenwerking? Een formule waarbij jongeren écht kennis maken met het bedrijf. JES Brussels trekt met een gemotiveerde groep jongeren naar Solucious, waar ze in kleine groepjes een korte uiteenzetting krijgen, een rondleiding maken doorheen het magazijn en specifieke uitleg over de job inhoud als magazijnier krijgen en vervolgens deelnemen aan een initiatie met een “elektrische transpallet”. Na deze onderdompeling is er zelfs de mogelijkheid tot een sollicitatiegesprek ter plaatse! 15 jongeren vonden al de weg naar Solucious als werkkracht!

Het distributiecenter, gevestigd in Lot op 30 minuten vanuit Brussel, is zeer gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Op 22 februari gaan we voor de 4de keer langs!

Hoe verliep het eerste contact met werkgever Solucious? Wat maakte dat je vlot kon opstarten?

Farouk: “Het feit dat we ons op voorhand konden inschrijven via de JES-website en dat we samen met de JES-coaches richting Lot trokken zorgden ervoor dat het eerste contact zeer vlot verliep, voor mij was dit zeer belangrijk.”

Bogdan: “De manier hoe we bij Solucious hebben kunnen solliciteren was volgens mij de ideale manier. Het is veel duidelijker wanneer je met je eigen ogen ziet wat de job effectief inhoudt.”

Alpha: “Bij mij is het mijn JES-jobcoach die mij aanspoorde om me in te schrijven. Hij had mij het volledige proces uitgelegd en ik was te vinden voor deze formule. Vooral dat we na de rondleiding meteen mochten solliciteren vond ik een troef. Ik vind het fijn dat we samen met JES in groep naar Solucious zijn gegaan. JES, c’est vraiment quelque chose bien!”

Youssef: “Het sterke is dat we samen met de jobcoaches van JES op bezoek gingen en de nodige ondersteuning van hen kregen. Ik heb via heel wat websites gesolliciteerd en kreeg bijna nooit een uitnodiging om op gesprek te gaan. Terwijl we hier net onmiddellijk de kans op een gesprek kregen.”

Hoe zagen jouw eerste werkdagen eruit?

Bogdan: “Mijn eerste dagen bij Solucious zijn schitterend verlopen omdat ik een super begeleider had. Hij bleef de hele week bij mij en legde alles heel duidelijk uit. Ik leer van nature snel dingen aan. Maar toch. De eerste week moet je goed opletten en luisteren want anders ga je niet ver geraken. Het is geen gemakkelijk werk. Het is fysiek zwaar, je hebt een goede uithouding nodig. Na enkele weken heb je wel al meer routine en ervaring waardoor het al iets minder zwaar wordt.”

Alpha: “Voordien heb ik ervaring opgedaan als magazijnmedewerker bij Colruyt. Dat maakte dat mijn opleiding vlot verliep en ik me snel op mijn gemak voelde. Ik heb ook een goede feeling met collega’s. En er werken ook mensen die eenzelfde afkomst hebben.”

Wat motiveerde je om door te zetten?

Farouk: “Dit is het eerste werk waar ik echt van hou. Ik ben iemand die graag zelfstandig werkt en dat kan hier. Al maken de collega’s ook het verschil, we zijn een beetje een grote familie. Anderzijds probeer ik zo goed mogelijk de nieuwe collega’s te ondersteunen, ze kunnen altijd bij mij terecht voor vragen. Bovendien krijgen we een topcontract: een bediendecontract met verschillende voordelen zoals verzekering, woon-werkverkeer, maaltijdcheques …. Daarnaast investeren ze ook in doorgroeimogelijkheden. Ondertussen heb ik een opleiding tot heftruckchauffeur gevolgd en krijg ik meer verantwoordelijkheid. Wat ook nog een zeer belangrijk punt is: er is hier geen racisme!”

Mijn grootste motivatie is mijn persoonlijk project: ik wil op termijn een appartement kopen en ik wil mijn uiterste best doen om mijn project te doen slagen. Deze job zorgt ervoor dat ik mijn project kan realiseren.

Bogdan

Bogdan: “Mijn grootste motivatie is mijn persoonlijk project: ik wil op termijn een appartement kopen en ik wil mijn uiterste best doen om mijn project te doen slagen. Deze job zorgt ervoor dat ik mijn project kan realiseren. Een voordeel vind ik ook dat we in de kantine aan zeer democratische prijzen kunnen eten.”

Alpha: “Collega’s zorgen voor een grote motivatie. Het is aangenaam om met zoveel jonge personen samen te werken. Verschillende collega’s zijn op korte termijn ook vrienden geworden waarmee ik buiten het werk activiteiten doe. Daarnaast is de band tussen de leidinggevenden en andere medewerkers heel goed aangezien er steeds plaats is voor dialoog. Natuurlijk zijn er soms disputen, maar die zijn altijd snel uitgeklaard.”

Youssef: “Ik ben nog niet zo lang aan de slag en ben me nog aan het inwerken. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik mag niet klagen want mijn collega’s helpen me steeds verder. Wat ik zeer positief vind is de bereikbaarheid en indien er problemen zijn met het openbaar vervoer kunnen we dit gemakkelijk bespreken met onze werkgever.”

Wat liep er moeilijker dan gedacht op het werk?

Farouk: “Eigenlijk valt alles al bij al goed mee. Het is een zeer flexibele job waar je afwisselend een vroege en een late shift hebt en om de 6 weken op zaterdag werkt. Maar dat went ook wel. Je wordt dat snel gewoon en in mijn geval valt het goed mee aangezien ik geen kinderen heb.”

Youssef: “Als er moeilijkheden of drempels zijn kunnen we die zeer gemakkelijk bespreken met de werkgever. Er is flexibiliteit nodig van onze kant, maar de werkgever is ook flexibel.”

Heb je nog een tip voor geïnteresseerde jongeren? Of zijn er zaken die je anders wil zien?

Farouk: “Voor mij hoeft er niet veel veranderd worden. Ik wil jullie gewoon bedanken om in mij te geloven en mij te helpen in mijn zoektocht naar werk. Merci!”

Bogdan: “Mijn tip aan de volgende groep jongeren: je moet willen werken, gemotiveerd blijven en voor jezelf een project voor ogen houden waardoor je gemotiveerd blijft. Mijn jobcoach, Kris van JES, heeft me hierbij ondersteund.”

Alpha: “Wat ik wil meegeven is dat het wennen is aan het flexibele uurrooster met de vroege en late shifts. Maar dat komt allemaal goed. Bedankt om me hier naartoe te leiden!”

Tekst: Lisa De Pelsmaeker en Thomas De Tollenaere
Foto’s: Christopher Ipayo