Oriëntatie horeca

We laten je niet los

Tijdens de COVID-19-crisis werken we een beetje anders, maar we zijn nog steeds aan de slag.
Contacteer ons op 0492 798 102 yourfuture@jes.be .

Klaar voor de start?

De horeca is het kloppend hart van Brussel. Het is een gevarieerde sector met heel veel jobs. De duizenden hotels, restaurants en cafés in de stad bieden massa’s kansen voor wie klantvriendelijk en dynamisch is.

Lijkt de horeca iets voor jou? JES Brussels zet je op weg in de sector met de oriëntatie horeca, een ontdekkingstocht van 4 weken.

Wat kan je verwachten?

4 weken lang ontdekken we in groep de horeca. Je zal vooral zelf veel doen: je ontdekt jezelf en wat je kan. Daarnaast gaan we ook op bezoek bij bedrijven en opleidingscentra. Er is ook tijd om stil te staan bij alle indrukken die je 4 weken lang opdoet.

Na deze 4 weken bij JES Brussels maak je een beroepskeuze waar jij achter staat. Een van onze coaches staat nadien 6 maanden lang aan je zijde om samen je keuze te realiseren.

Een oriëntatiemodule is dus geen opleiding, wel een springplank om een vliegende start te nemen in de sector. Klaar voor de start?

Gedaan met stilzitten

Programma

Kennis van de horeca.
We nemen je mee naar opleidingscentra, hotels, restaurants en cafés. We willen dat je een goed beeld krijgt van hoe het er aan toe gaat in de horeca.

Praktijk
Je mag heel veel doen en proberen. Elke week doe je een langere opdracht in onze keuken en in onze zaal. Met echte klanten! Niet alles zal perfect lopen. Net daarom ga je heel veel bijleren over de horeca en over jezelf.

Zelfkennis.
Hoe sta je in de groep? Wat is je communicatiestijl? Hoe ga je om met conflicten? Een job is meer dan technische competenties alleen. Na vier weken weet je meer over de horeca, maar ook over jezelf. Dat is belangrijk om een goede beroepskeuze te maken.

Basistechnieken
Je leert enkele basistechnieken  koken, serveren en housekeeping (kamermeisje en kamerjongen). Onvoldoende om al te gaan werken. Wel voldoende om een goed beeld te hebben van de horecaberoepen en waar je sterkten liggen. Je volgt best nadien een opleiding als je de technieken juist wil aanleren.

Bij JES Brussels ga je vooral heel veel zelf doen en ervaren

Onze voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om je in te schrijven voor een oriëntatie?

 • Je bent tussen 18en 35 jaar oud.
 • Je bent gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. (Je woont dus niet officieel in Vlaanderen of in Wallonië.)
 • Je bent werkzoekende. (Je studeert niet meer en je werkt niet, je bent inschrijfbaar bij Actiris.)
 • Je kan 4 weken aanwezig zijn. (Je volgt geen andere opleiding en als je kinderen hebt, heb je opvang voorzien.)
 • Je kan met ons Nederlands of Frans spreken.

We laten je niet zomaar los

Na de oriëntatie?

Na 4 weken oriëntatie horeca formuleer je een beroepsdoelwit. Je coach zal je 6 maanden lang ondersteunen om dat doelwit te realiseren. Na een oriëntatiemodule is dat idealiter een opleiding. (Bij JES Brussels of daarbuiten. We beschikken over een ruim netwerk opleidingspartners.) Je hebt meer kans om een goede job te vinden als je een opleiding volgt.

Soms is het niet mogelijk om (onmiddellijk) een opleiding te volgen of misschien besef je dat de horeca niet jouw ding is, maar een andere sector wel. Geen zorgen, ook dan staan onze coaches klaar om samen met jou je plannen uit te voeren: samen werk zoeken, taallessen zoeken.

Bij JES Brussels zit jij achter de knoppen

Kies voor JES Brussels!

 • Want de oriëntatiemodule is gratis. (Joepie!)
 • Want je ontvangt een certificaat op het einde van de oriëntatiemodule!

Maar ook…

 • Omdat er geen testen zijn voor je kan starten. Geen stress, dus.
 • Omdat je vier weken de tijd krijgt om goed na te denken over je beroepskeuze. Gedaan met valse starts. Je weet eindelijk wat je wil en wat je kan.
 • Omdat je niet langer alleen staat in je zoektocht naar opleiding en werk. Het blijft niet enkel bij een beroepskeuze. Je bereikt je doel. Samen met ons ervaren team ga je vooruit.

Partners

Praktisch

 • 4 weken
 • maandag tot donderdag, van 8u45 tot 16u45
 • voor werkzoekenden
  • die Nederlands of Frans spreken
  • die tussen 18 en 35 jaar oud zijn
  • die in Brussel wonen