Lise

Welke eigenschappen heeft een goede jobcoach? Wat is het verschil tussen onze individuele coaching ten opzichte van een klassieke begeleiding? Wat zijn de hoogtepunten van onze jobcoaches? Onze jobcoaches kruipen in hun pen en beantwoorden deze vragen. Meet Lise.

Welke eigenschappen moet een goede jobcoach hebben?

Een goede jobcoach is bereikbaar voor de jongeren. Bij JES staat de deur open, jongeren kunnen hier altijd toekomen wanneer ze een vraag hebben. Ook als persoon – en niet enkel als coach – moet je bereikbaar kunnen zijn via verschillende kanalen.

Je  moet niet op alles een pasklaar antwoord kunnen geven, maar je moet alleszins weten wat je kunt betekenen voor de jongere op verschillende vlakken, en dus niet enkel op het vlak van werk, opleiding of stage. Het bespreekbaar maken van verschillende onderwerpen speelt een grote rol. We gaan de jongere niet beoordelen, en ook niet schrikken van vragen die gesteld worden. Daarbij is openheid van geest heel belangrijk, als jobcoach kun je zelf ook veel van jongeren leren.

Het nakomen van eigen afspraken, dat is ook iets wat ik bij JES heb geleerd. Als jobcoach geef je duidelijk aan welke stappen er samen gezet kunnen worden, waar je in kan ondersteunen, om te hoge verwachtingen te vermijden. Het vast contract op een ideale werkplaats toveren we jammer genoeg niet uit onze hoed, maar we zijn er wel voor de jongere en gaan er samen als een team voor.

Een goede coach stemt zich af op het tempo van de jongere. Het gaat telkens om een coaching op maat. Daarom gaan we op zoek naar wat die jongere interesseert, wat hij of zij zelf wil en ook kan doen. We bekrachtigen zijn of haar sterktes en leggen een link tussen hun competenties en de arbeidsmarkt.

We gaan op zoek naar wat die jongere interesseert, wat hij of zij zelf wil en ook kan doen

Wat is het verschil of wat is de meerwaarde t.o.v. een klassieke begeleiding?

De grootste meerwaarde is dat de deuren altijd open blijven staan, zonder een bepaald tijdschema. Het mag ook eens niet goed gaan, stappen naar opleiding of werk mogen ook mislukken. Dan zijn we er voor de jongere om te luisteren én om nieuwe pogingen te ondernemen. Dit maakt dat het minder klassiek verloopt bij JES.  We blijven motiveren en blijven op zoek gaan naar een duurzame lancering.   

We proberen linken te leggen met werkgevers om te bekijken welke een win-win-scenario opleveren voor beide partijen. In welke jobs zijn jongeren nog te weinig aanwezig en kunnen hun talenten wél ingezet worden? In welke jobs kunnen ze starten en groeien? Ik voel doorheen de jaren bij JES dat jongeren staan te popelen om zo’n kansen te grijpen en te tonen welk potentieel ze hebben.

Als jobcoach krijg je energie van mensen te zien groeien en stralen.

Wat is jouw grootste wow-moment/waar ben je het meest trots op doorheen je carrière als coach bij JES?

Er zijn te veel wow-momenten! Als jobcoach krijg je energie van mensen te zien groeien en te zien stralen. Een voorbeeld: een jonge vrouw kon stage lopen bij Haagen Dazs in de Koninginnegalerij. Bij een bezoek stond ze op de afdeling met chique pralines in haar werktenue te shinen. Zij is fier en jij bent fier! Je ziet dan echt: “Oké, we hebben een gepaste match kunnen maken via haar traject bij JES.”

In de sector preventie en veiligheid coachte ik jongeren die ik nu in de stad tegenkom als gemeenschapswacht, of als steward in Ancienne Belgique, of aan de Europese Commissie. Ik vind het super dat ze doen wat ze graag willen doen!

Een topmoment was een sportdag in het Elisabethpark, georganiseerd door onze jongeren. Ze werkten een systeem uit met verschillende opdrachten en zorgden zelfs voor sumo-worstel-pakken. Ze voelden de energie en zeiden “Oké, hier maken we iets van!”

Bij de samenwerking met CVO COOVI is het ook zalig om personen te zien schitteren met een certificaat in de hand. Een jonge Brusselse die in een tuinbedrijf binnen een ploeg als eerste vrouw is gestart, dat zijn succesverhalen. Maar het zijn ook de kleine dingen, de dagdagelijkse gesprekken, waarvan je als jobcoach denkt: “Wow, dit is een fantastische job.”

Hoe ervaar je het werken met de mensen in de Maritiemwijk?

Ik ben nog niet zo lang aanwezig als jobcoach op de permanentie van Maritiem. Maar de indruk die ik krijg, is dat het heel energiek en bruisend is, met een toffe sfeer op het plein. Van de sportinfrastructuur wordt veel gebruik gemaakt.

De jongeren kennen elkaar goed, je voelt dat ze op elkaar kunnen rekenen. Ze doen niet niets in de wijk! Verschillende jongeren zijn er actief als vrijwilliger. Ze willen zich inzetten en iets betekenen voor hun buurt. Het is super om te zien hoe zij activiteiten organiseren en hoe ze verantwoordelijkheden opnemen. Je ziet dat die jongeren goesting hebben om iets te betekenen, zich te lanceren en iets te bereiken.

Jammer genoeg komt het beeld dat men vaak heeft van deze jongeren in de wijk niet overeen met het potentieel dat ze hebben. De jongeren willen niet bij de pakken blijven zitten in deze bizarre tijd. Ze willen ervoor gaan. 


Openheid van geest is ook heel belangrijk, als jobcoach kun je zelf ook van jongeren leren.